Pròrroga moratòria lloguers d'habitatge fins al 30 de setembre de 2020


Data: 10/07/2020

 
El Capítol VI d’aquest Decret Llei estableix les mesures en l’àmbit de l’habitatge i la Disposició final 9 modifica el Reial Decret Llei 11/2020 de 31 de març:
 
- Pròrroga extraordinària durada dels contractes d’arrendament d’habitatge
(Modificació de l’Art. 2 del RDL 11/2020)
S’amplia fins al 30 de setembre 2020 (abans era fins a 2 mesos després de l’aixecament de l’estat d’alarma) la possibilitat que l’arrendatari d’habitatge habitual pugui sol·licitar una pròrroga extraordinària de SIS MESOS més, a tots aquells contractes quin termini, el període de pròrroga obligatòria prevista a l’art 9.1. o el període de pròrroga tàcita previst a l’article 10.1 de la LAU de 1994, finalitzi abans del dia 30 de setembre

Aquesta pròrroga l’ha de sol·licitar l’arrendatari a l’arrendador i aquest té l’obligació d’acceptar-la (excepte altre acord entre les parts), independentment que sigui o no gran tenidor.

Durant la pròrroga extraordinària seguiran vigents els mateixos pactes i condicions del contracte d’arrendament (renda, repercussions, etc.).
 
- Pròrroga de la sol·licitud de reducció o ajornament de pagament de la renda arrendatícia d’habitage:
(Modificació de l’art. 4, apartat 1 del RDL 11/2020)
També s’amplia fins al 30 de setembre de 2020 la possibilitat que l’arrendatari d’habitatge habitual pugui sol·licitar a l’arrendador l’ajornament o la condonació total o parcial de la renda.

Pot fer la sol·licitud l’arrendatari que es trobi en situació de vulnerabilitat econòmica sobrevinguda com a conseqüència de la COVID 19.

L’arrendador ha de ser una empresa o entitat publica d’habitatge o un gran tenidor (titular de més de 10 immobles o superfície construïda de més de 1.500 m², excloent garatges i trasters).

Feta la sol·licitud per l’arrendatari, el propietari ha de notificar a l’arrendatari, en el termini de 7 dies, una de les següents alternatives :
  • Reducció del 50 % de la renda, fins a un màxim de 4 mesos.
  • O, moratòria o ajornament automàtic del pagament de la renda, fins a un màxim de 4 mesos. La renda ajornada es retornarà de forma fraccionada a la finalització de la moratòria durant un màxim de 3 anys i sempre dins del termini de vigència del contracte de lloguer o de qualsevol de les seves pròrrogues, sense penalització ni interessos.
Aquest ajornament o condonació total o parcial de la renda, tindrà lloc sempre i quan no s’hagi obtingut anteriorment amb caràcter voluntari per acord entre les parts.