RDL 11/2020 de 31 de març


Data: 02/04/2020

El passat 1 d'abril es va publicar al BOE el RDL 11/2020, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front al COVID-19.

El RDL no inclou moltes mesures de caràcter tributari però a continuació et relacionem les més significatives:

1.- En l'article 53 del RD s'amplien les mesures que es van aprovar en l'article 33 del RDL 8/20 de 17 de març, i que comportaven la suspensió a totes les actuacions, tràmits i procediments tributaris, i que també serà aplicable a partir d'ara als realitzats i tramitats per les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, dins de l'àmbit d'aplicació de la LGT i els seus reglaments de desenvolupament.

2.- En la disposició addicional vuitena s'amplia el termini per recórrer i es fixa que:
 "El còmput del termini per interposar recursos en via administrativa o per instar qualsevol altre procediment d'impugnació, reclamació, conciliació, mediació i arbitratge que els substitueixin d'acord amb el que preveuen les lleis, en qualsevol procediment del que s‘en puguin derivar efectes desfavorables o de gravamen per a l'interessat, es computarà des del dia hàbil següent a la data de finalització de la declaració de l'estat d'alarma, amb independència del temps que hagi transcorregut des de la notificació de l'actuació administrativa objecte de recurs o impugnació amb anterioritat a la declaració de l' estat d'alarma.Tot això, s'entén sense perjudici de l'eficàcia i executivitat de l'acte administratiu objecte de recurs o impugnació. "

En concret, des del 14 d'abril fins al 30 d'abril de l'any 2020, el termini per interposar recursos de reposició o reclamacions econòmiques administratives començarà a comptar-se des del 30 d'abril de 2020 i s'aplicarà tant en els supòsits on s'ha iniciat el termini per recórrer d'un mes a comptar des de l'endemà de la notificació de l'acte o resolució impugnada i no hagués finalitzat el termini el 13 de març de 2020, com en els supòsits on no s'ha notificat encara l'acte administratiu o resolució objecte de recurs o reclamació. Aquesta mesura també serà aplicable als recursos de reposició i reclamacions que es regulen en el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

3.- En la disposició addicional novena s'estableix que el període comprès des del 14 de març fins al 30 d'abril de 2020 no computarà a efectes de la durada màxima del termini per a l'execució de les resolucions d'òrgans econòmic-administratius.

També en el mateix termini queden suspesos els terminis de prescripció i caducitat de qualsevol de les accions i drets previstos en la normativa tributària.

4.- Finalment en la disposició addicional vint es regula la disponibilitat dels Plans de Pensions en cas d'atur o cessament de l'activitat com a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID -19, regulant-se uns supòsits en què es podran recuperar els drets consolidats, i per un període de 6 mesos des del dia 14 de març de l'any 2020.

Com sempre, per a qualsevol dubte o més informació sobre aquest tema et pots adreçar al nostre servei d'assessoria fiscal, fins a nou avís, només mitjançant trucada telefònica i les assessories en línia del web col·legial www.cafbl.cat.